Vad händer på borgen?

Kalendarium

Världarvsdagarna under Öland Spirar

14 maj

kl 13.00 blotar vi för Världsarvet.
Intill Eketorps borgs ligger en offermosse, där har människor offrat sedan järnåldern. FÖlj med på en spännande guidning om Eketorps borg som avslutas med en forntida offerceremoni. Tillsammans offrar vi för att bönderna i världsarvet Södra Ölands odlingslandkspa ska få goda skördar.

Igår i entrépriset.

 

Program kommer inom kort.

Vapen från de kungar som regerade i ”Sverige” under Eketorp III:s tid. I mitten Erik ”läste och halte” Eriksson och i förgrunden Erik Knutsson.

Barnens museum.
Där kan barn och vuxna få spännande information om Järnåldern,  skapa, prova tidsenliga kläder och provsitta hövdingens tron. Lyssna och se på högläsning ur ett par spännande historiska böcker samt titta på Ulme i Eketorp, ett spännande tecknat barnprogram som visades på SVT.  Prova Runjakten och leta efter runor inne i borgen – och vinn ett fint pris.

Utställning i museet
Konstnärer från södra Ölands konstnärsgille visar medlemmarnas verk.

Världsarvsrummet

Vid entrébyggnaden finns Världsarvsrummet, där ni kan läsa mer om Sveriges 15 världsarv. Södra Ölands odlingslandskap heter världsarvet på Öland och är det landskap som borgen ligger i. Anledningen är att Södra Ölands odlingslandskap är ett  i grunden är annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.

Under hösten 2021 börjar högstadieeleverna på Skansenskolan ett projekt, tillsammans med Världsarvssamordnare Emma Rydnér och Eketorps borg, finansierat av Länsstyrelsen i Kalmar Län. Eleverna kommer under projektet att arbeta fram en världsarvsutställning som kommer finnas i världsarvsrummet på Eketorps borg.