Vad händer på borgen?

Skördefesten:

 29 september-1 oktober

Konsert & Eldshow Fredag

19.30 Saga Björling, Oskar Werninge & Gawyn Seefried  Historisk musik! Museet

20.15 Rotation Världsmusik/folkmusik. Scenen

20.45 Eldshow med Pyrosomatics

Guidad rundtur i Eketorp om borgens historia

Fredag-söndag klockan 14:00. Samling vid borgporten.  Vis-stuga med sånger om djur och skörd

Välkommen att vara med, ung som gammal, och sjunga äldre tiders visor om djur, herdekultur, växter och skörd. Vi sjunger visorna på olika platser i borgen och ni kommer att få höra lite om borgens historia kring bondekultur, djurhållning och offerritualer.

Fredag-söndag klockan 11:30. Samling vid borgporten.

Forntida offerceremoni för Södra Ölands odlingslandskap och specialguidning om offerritualer

Invid Eketorps borg ligger en offermosse där människor har offrat sedan järnåldern. Kom och delta i en religionsantropologisk specialguidning om animistisk, polyteistisk tro och offerritualer, förankrad i Eketorps och Ölands forntida historia. Upplev sedan ett forntidsinspirerat blot, en offerceremoni för alvaret och världsarvet!

Lördag 30 september, klockan 13:00

Ingen föranmälan behövs på något ev evenemangen !

Barnens museum.
Där kan barn och vuxna få spännande information om Järnåldern,  skapa, prova tidsenliga kläder och provsitta hövdingens tron. Lyssna och se på högläsning ur ett par spännande historiska böcker samt titta på Ulme i Eketorp, ett spännande tecknat barnprogram som visades på SVT.  Prova Runjakten och leta efter runor inne i borgen – och vinn ett fint pris.

Utställning i museet

Världsarvsrummet

Sedan 2021 har högstadieeleverna på Skansenskolan ett projekt, tillsammans med Världsarvssamordnare Emma Rydnér och Eketorps borg, finansierat av Länsstyrelsen i Kalmar Län. Eleverna kommer under projektet att arbeta fram en världsarvsutställning som kommer finnas i världsarvsrummet på Eketorps borg.