Vad händer på borgen?

Höstlov

11:30 onsdag-söndag

Sagostund

Kom och slå er ner på fårfällar runt en sprakande eld för att lyssna på gamla tiders sagor och myter. Vi berättar om märkliga varelser som alver, troll, gastar och annat oknytt, samt om gudar och människor.

14:00 onsdag-söndag

Guidning

13:00 onsdag 1/11

Visstuga med äldre tiders visor om djur

Välkommen att vara med, ung som gammal, och sjunga äldre tiders visor om djur. Vi sjunger visorna på olika platser i borgen och ni kommer att få höra lite om borgens historia kring bondekultur, djurhållning och offerritualer. Samling innanför stora porten.

13:00 torsdag 2/11

Bockarna Bruse

Innanför borgens murar, i Barnens museum, bjuds det på en spännande musik- och sagoberättarföreställning, där riksspelmannen Anna Rynefors framför sin tolkning av den berömda sagan om bockarna Bruse. I en härlig mix av fantasi och verklighet blandas getter och troll, rädslor och mod, glädje och musik. Under berättelsens gång träffar vi flera djur som vi tillsammans sjunger om och som väcks till liv med hjälp av en säckpipa i getskrud. Föreställningen riktar sig till barn i åldern 1-7 år. Speltid: 35 minuter.

13:00 fredag-söndag

Visstuga med visor om folktroväsen

Välkommen att vara med, ung som gammal, och sjunga äldre tiders visor om folktroväsen som troll, alver, vättar och sjörån. Vi sjunger visorna på olika platser i borgen och ni kommer att få höra lite historia kring forntida och medeltida folktro om oknytt och andeväsen. Samling innanför stora porten.

15:00 söndag

Höstblot vid Eketorps offermosse

Innan vintern sänker sig över Eketorp bjuder vi in till en säsongsavslutande offerceremoni inspirerad av det forntida höstblotet. Vi säger farväl till det ljusa halvåret och välkomnar mörkrets och vinterhalvårets ankomst och tackar för skördesäsongen. Alla medverkande kan få baka ett bröd från korn- och rågskörden att lämna som offergåva. Då måste ni komma en halvtimme tidigare och söka er till bagarstugan. Innan höstblotet berättar vi lite historia kring denna under forntiden så viktiga högtid och kring offerritualer. Medverkande barn får gärna vara med och spela på musikpinnar i takt med trumman när vi går i procession till mossen utanför borgmuren. Samling innanför stora porten.

Löpande specialaktiviteter under hela höstlovet:

Brödbak

Bågskytte

Ull och textil

Pröva din hand på att karda lite ull för att sen få se hur man spinner tråd av den. Få berättat för dig om ullens väg från får till mantel. Lär dig också lite om linet som vi har odlat vid borgen.

Eketorps borg förhandsvisar de två första avsnitten av Historien om Sverige med Farah. Det är barnversionen av storsatsningen Historien om Sverige som SVT tagit fram, som speglar seriens avsnitt och handling. Programledaren Farah Abadi reagerar och funderar över hur människor har haft det genom tiderna.

Första avsnittet handlar om när de allra första människorna kom hit. Vi får se hur stenåldersmänniskorna levde, hur de bodde, vad de åt och hur viktig hunden var för familjerna. Vi får också se hur de såg på livet efter döden och vilka faror som fanns. Andra avsnittet handlar om metallernas tid och hur jakten på bronset fick människor att söka sig ut i världen och möta andra kulturer och lära sig nya saker.

Då Eketorps borg var inspelningsplats för ett inslag i Historien om Sverige är det särskilt glädjande att få förhandsvisa barnversionen av serien här hos oss!

Ett avsnitt är ca 15 minuter. Vi kommer att visa avsnitten efter varandra löpande under våra öppettider på höstlovet.

Om du blir hungrig och sugen på ett litet varmt mellanmål mellan alla aktiviteter på borgen kan du äta en grillad korv eller smaka på ett eget nygräddat flatbröd med tillbehör.

Allt ingår i entrépriset

Barnens museum.
Där kan barn och vuxna få spännande information om Järnåldern,  skapa, prova tidsenliga kläder och provsitta hövdingens tron. Lyssna och se på högläsning ur ett par spännande historiska böcker samt titta på Ulme i Eketorp, ett spännande tecknat barnprogram som visades på SVT.  Prova Runjakten och leta efter runor inne i borgen – och vinn ett fint pris.

Utställning i museet

Världsarvsrummet

Sedan 2021 har högstadieeleverna på Skansenskolan ett projekt, tillsammans med Världsarvssamordnare Emma Rydnér och Eketorps borg, finansierat av Länsstyrelsen i Kalmar Län. Eleverna kommer under projektet att arbeta fram en världsarvsutställning som kommer finnas i världsarvsrummet på Eketorps borg.